Halászlé – rybacia polievka

HalaszleRybacie hlavy (odstránime oči a žiabre) z väčších rýb, plutvy, chvost, prípadne očistené menšie biele ryby v celku, ikry a mlieč a vložíme do hrnca alebo kotlíka. Na 1 kg rýb pridáme 12 až 14 dcl vody, 10 až 12 dkg cibule nakrájanej na mesiačiky, 2 dkg soli a 1,5 čajovej lyžičky papriky. Toto je tradičný recept.

Ja pridávam 5 guľôčok čierneho korenia, 2 guľôčky nového korenia, rozpolenú čerstvú papriku a feferónku. Prikryté pomaly varíme asi 1,5 hodiny. Vývar precedíme cez sitko, čo sa dá prepasírujeme, mäso z rýb vykostíme a vrátime do vývaru.

Môžeme pridať na podkovičky nakrájané kvalitnejšie rybie mäso, čerstvé papriky nakrájané na tenké pásiky a pomaly dovaríme.

Môžeme zavariť krupicové knedličky. Do pohára rozbijeme vajíčko, pridáme hrubú krupicu, dve lyžice vývaru osolíme, popaprikujeme a okoreníme. Zamiešame a necháme 10 minút postáť. Polievkovou lyžicou vykrajujeme knedličky, ktoré zavaríme do vývaru. Knedličiek len toľko, koľko sa hneď skonzumuje, ak stoja v polievke zmäknú.

Podávame s čerstvým chlebom.

Variácie :
Mäso z rýb prepasírujeme -alebo- pridáme domáce rezance -alebo- pridáme ošúpané nakrájané paradajky -alebo- môžeme zahustiť strúhaným zemiakom.

Pridaj komentár